Mitt stora molntest - WordPress hosting på Amazon AWS, Google Cloud Platform, Templ.io och Oderland som utmanare.

Jag är besatt av snabb laddtid och bra hosting. Och bra hosting kan man ju definera på flera sätt. Som t.ex:

  • Infrastruktur
  • Serverposition
  • Upptid
  • Kostnad
  • Hastighet
  • Support

Aktörerna som är med i testet:

Cloudways - Denna aktör hjälper till att sätta upp molnbaserade s.k managed servers. Dvs du kan sätta upp en egen Google Cloud eller Amason AWS-server med tre klick typ. Det är absolut inte gratis. Men en tjänst i en egen liga. I detta test har jag satt up en Amazon AWS server och en Google Cloud Platformserver. Dom har en CDN som kostar $0.04 per GB.

Personlig åsikt: Jag gillar det här. Kanske inget för nybörjaren. Supporten är kanon, dom 3ggr jag chattat med dom har det tagit 30s att få svar. Dom har dygnet-runtsupport alla dagar på året. Interfacet är kanon. Otroligt enkelt att dra igång en wordpress / woocommerceoptimerad cloud-server på minuter. Jag har bara testat Amazon AWS och Google Cloud Platform här. Med kanonresultat som ni kan se längre ner. 

 

Templ.io - En svensk uppstickare som har en fantastisk tjänst som är baserad på Google Cloud Platform, med några av deras egna knep som gör det supersnabbt. Gratis CDN.

Personlig åsikt: Jag blev otroligt impad av detta lilla företag när jag testade det först. Speciellt backend-hastigheten, helt brutalt snabbt faktiskt. Det är dels för dom kör Redis som cachar backendet på WordPress och gör det blixtsnabbt. Cloudways har detta också, dock måste man konfigurera det själv. Tyvärr hade jag mycket problem med denna hosting och webp-bilder. Bilderna försvann från Safari, supporten lyckades aldrig fixa problemet riktigt som har med deras CDN att göra. Deras interface är sådär. Man betalar PER SAJT. Och inte per server, Vilket gör det otroligt dyrt i jämförelse med typ, allt. 750kr för en server med sämre spec än samma Google Cloud Platformspec som på Cloudways, där du kan ha 50 sajter på samma server. Men tror ändå att detta företag kan va nåt att räkna med om några år. 

 

Oderland - En av Sveriges snabbaste och bäst beryktade shared hosting.

Personlig åsikt: Min stora kärlek i form av hostingföretag. Jag har bara kört deras Agencypaket och deras Premium Plus-paket här. Vilket jag har fixat åt massa kunder också. Detta är en snabb hosting. Just i detta test, när det är ocachad lämnade det tyvärr lite att önska. Men jag har 90% av mina och mina kunders sajter här. Inkl stora receptsajter m.m med en halv miljon unika besökare i månaden med 0% strul. Supporten är också otroligt episk. Dom kör cPanel och WHM som är ganska minnesätande. Servrarna har Litespeed vilket jag tycker är den bästa cachelösningen, då den görs på servernivå. Man kan även få en svinbra CDN för typ inga pengar inbakat i det.

 

Vilka maskiner används i testet då?

Här är specen på servrarna som används i testet:

 

Amazon AWS - 2 vCPU, 4GB ram - kostar ca 900kr / mån plus moms (här kan du slänga på hur många sajter du vill). Cachesystem som användes - Deras egna. Serverhall: Stockholm


Google Cloud Platform - 1 vCPU, 3.75GB ram - kostar ca 900kr / månaden plus moms (här kan du slänga på hur många sajter du vill) - Cachesystem som användes - Deras egna. Serverhall: Finland.

 


Templ.io - 2 shared CPU, 4GB ram - kostar ca 650kr / månaden plus moms (för en sajt). Cachesystem som användes - Deras egna. Serverhall: Finland.

 

Oderland Premium Plus - 3 shared CPU, 5GB ram - kostar ca 334kr / månaden plus moms (här kan du slänga på hur många sajter du vill). Cachesystem som användes - Litespeed. Serverhall: Göteborg.

 

Hur har jag mätt?

Här har jag testat dessa 4 aktörer med verktyget Lighthouse. Jag har testat det från testpunkter i Stockholm, Vancouver i Kanada samt Texas i USA. Jag har testat cachat och ocachat.

 

Vad har jag mätt?

Jag har mätt denna kurssida  (OBSERVERA ATT WEBBPLATSEN ÄR INTE FLYTTAD TILL KORREKT HOSTING ÄN, TESTET GJORDES INNAN). Så om du mäter på denna sajt nu så ligger den inte på korrekt hosting. Detta måste göras när sidan är nere legit då redan 280 personer går kurserna.

Sidan är utvecklad med ett LMS LearnDash och Oxygen. Hur jag byggde allt finns att kika på i mitt senaste Youtubeavsnitt.

Det är 118 requests till sajten, det är ca 4mb bilder. Dvs en rätt tung sida som visar alla delar i en stor kurs kunden har.

 

VIKTIGT

Detta har jag gjort för min egen skull och mitt egna kontrollbehov. Jag tycker alla dessa hostingföretag, och flera andra jag inte orkade testa är helt amazing. Vad ni än väljer kommer ni bli OTROLIGT nöjda. 

Varje test är gjort 3ggr per sajt för att få så exakt som möjligt. 

 

Del 1 - ttfb och total laddtid på en tung kurssida - Sverige - cachat

I det här diagrammet kan vi t.ex se ttfb (time to first byte) på samtliga leverantörer och total laddtid på en kurssida om en besökare surfar in från Sverige på sajten. Detta är alltså en tung undersida med massor med bilder och requests då man presenterar hela kursen här. Detta är den cachade versionen av kurssidan.

För muspekaren över staplarna för att se siffran. Detta gäller alla diagram.

Chart by Visualizer

Vi ser tydligt att Amazon AWS datacentret i Stockholm piskar konkurrensen med ttfb. Men sen vinner Google Cloud Platform i total laddtid, vilket jag anser är viktigast. Kort därefter är Templ.io, sist här kommer Oderland. 

⭐️⭐️ Vinnare: Google Cloud Platform ⭐️⭐️

 

Del 2 - ttfb och total laddtid på en tung kurssida - Sverige - ocachat

Här är exakt samma mätning som förra delen, fast ocachat. Varför detta är viktigt är för att när man går en kurs, så måste sajten vara ocachad, då användaren är inloggad, och i det LMS denna sajt är byggd i (LearnDash) så funkar inte quiz och all progress när sajten är cachad. Därför är valet av hosting extremt viktigt i detta läge.

Chart by Visualizer

Här ser vi lite samma tendens som i del 1. Amazon vinner ttfb men sen vinner Google den totala laddtiden. Som ni ser så är laddtiden bra på samtliga här om man ser med den breda penseln. Finns hosting som hade tagit 9s att ladda detta. Så här jämför vi OS-medaljörerna. 😀

⭐️⭐️ Vinnare: Google Cloud Platform ⭐️⭐️

 

Del 3 - ttfb och total laddtid på samma tunga kursida - USA - cachat

Här ändrar vi location på testservern till Texas och USA. Varför detta är extremt viktigt för denna sajt. Är för kunden har totalt 400k följare på sociala medier inom sitt yrke, varav en stor % är från Canda och USA. Så att det ska flyta på från alla delar av världen, var superviktigt. Här testade jag utan CDN. Den enda CDN jag testade var när jag kände att jag hade hittat rätt, då slog jag på CDN och körde inte det på alla. Det ser ni längst ner hur mkt det påverkade sen. 

Chart by Visualizer

Vad händer här då. Otroligt jämt, imponerande från alla deltagare tycker jag. Samma pallpositioner för samtliga igen. Men mkt mer jämt. Det skiljer sig 0.8s från ettan och fyran här. Ser man det i % dock så är Google Cloud Platform nästan 30% snabbare i total laddtid.

⭐️⭐️ Vinnare: Google Cloud Platform ⭐️⭐️

 

Del 4 - ttfb och total laddtid på samma tunga kursida - USA - ocachat

Nu börjar vi komma till dom siffrorna som är otroligt viktiga här, iom att vi inte kan ha sidan cachad för dom elever som köpt kurserna. Och sitta och göra en 40 timmars kurs med tonvis av lektioner, prov, quizzes m.m och det tar 9s istället för 1.5s är otroligt viktigt. Här är resultaten:

Chart by Visualizer

Nu börjar man se skillnad här. Från Amazon AWS till Oderland ser vi hela 2 sekunders skillnad. TTFB är nästan 5ggr längre på Oderland än Amazonservern.  Google Cloud Platform kommer på andraplats här. Fortfarande siffror man kan leva med, oavsett vilken levernatör man väljer. 

⭐️⭐️ Vinnare: Amazon AWS ⭐️⭐️

 

Del 5 - ttfb och total laddtid på samma tunga kursida - Canada - cachat

Här stannar vi kvar i Nordamerika och testar Vancouver i Canada som testpunkt. Kunden har absolut flest följare i Canada så här var det viktigt att det flöt på. Observera att vi har ingen CDN påslagen än.

Chart by Visualizer

Här blev jag lite förvånad faktiskt. Jag gjorde alla tester som sagt 3ggr för att försäkra mig om att det gick rätt till. Templ kniper förstaplatsen och Oderland andraplatsen på total laddtid. Oderland har även snabbast ttfb här. 

⭐️⭐️ Vinnare: Templ.io ⭐️⭐️

 

Del 6 - ttfb och total laddtid på samma tunga kursida - Canada - ocachat

Kanske den viktigaste delen av hela testet, för min kund iaf. Och hennes elever. 

Chart by Visualizer

Här var Google Cloud Platform och Templ.io i stort sett på målfoto. Vilket inte är så konstigt med tanke på att dom bygger på samma infrastruktur. Oderland och Amazon AWS hamnar också på i stort sett samma siffror. Dock så skiljer sig ttfb rätt rejält då google ligger på 561ms här och Oderland på 2000ms. Och 2s ttfb när en besökare från canada surfar in på en svensk server är rätt amazing ändå. 

⭐️⭐️ Vinnare: Google Cloud Platform ⭐️⭐️

 

Del 7 - ttfb och total laddtid på samma tunga kursida - Canada - ocachat - CDN

Vid detta laget hade jag valt min leverantör, det blev en Google Cloud Platformserver som jag riggade upp via Cloudways. GCP vann 4 av mina 6 tester. Så nu ville jag se om det gick att hyvla av något ytterligare med hjälp av den CDN Cloudways erbjuder. Som jag tror är via Stackpath.

Chart by Visualizer

Och vips så blev jag nöjd. 1.7s total laddtid för en besökare från Canada, ocachat. 

 

Slutsats och summering

Vad man än väljer av dessa leverantörer så hade det varit kanon. Och mitt konto på Oderland är ett s.k shared hosting, är övertygad om att hade jag haft en managaed server även där hade nog siffrorna sett ännu bättre ut för dom. Det är jag fullt medveten om. 

Känslan, hur det känns att klicka runt i backend och jobba, vann för mig templ.io. Det är lixom noll fördröjning på nånting. Jag hade inte slagit på Redis på min Googleserver så kanske var det. På min oderlandhosting körde jag Litespeed Caching vilket jag tycker som sagt är amazing. 

Det hade gått att göra detta test ännu mer omfattande, med CDN på samtliga, testa ett par europeiska städer, slänga in några andra finhostingföretag typ Beebyte, Kinsta osv. Men det tar såååå mkt tid.  Vilket jag inte har. 

 

Hoppas ni tyckte det var intressant och så. Behöver ni hjälp att sätta upp ett konto på Oderland, eller Templ, eller Cloudways är det bara att kontakta mig så hjälper jag till. 

 

Tack till er som orkade läsa hela nördinlägget. 

(ps, inlägget innehåller affiliatelänkar)

//Christian 

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram