Byemmagreen.se

Inledning

Emma kontaktade mig och sa att hon ville bygga en digital portal för hennes yogapass, men även att kunna sälja hennes tavlor online. Detta lät som en kul projekt och som gammal friidrottsnörd kändes det ju extra kul att hjälpa Emma.

Tekniken

Här byggde jag ett eget tema med woocommerce-koppling. Jag byggde allt från grunden då sidan hade lite speciella krav. Det skulle. vara pay-per-view och när man köpt en video ska man endast kunna kolla på den online, inloggad på sidan, och endast se den ett år. Kul med utmaning.

Bygget

Efter ha mekkat runt lite med olika medlemsskaps-lösningar, som i slutändan funkade kanon, men blev lite svåra för Emma att administrera själv, så byggde jag en enkel funktion som gör att när man köper produkt X så kan du direkt efter betalning gått igenom se den direkt på sidan. I varje mail som kommer till kunden efter köp så får man sitt användarnamn, lösenord och länken till videon. Allt funkar superenkelt, och bäst av allt är att Emma kan lägga till nya videor superenkelt.

 

 

Drsannas.se

Inledning

Dr Sannas VD Daniel kontaktade mig 2017 med rådgivning inför vad dom skulle göra för att få en roligare shop. Dom hade en shop som rent tekniskt fungerade okej, personligen kände jag att den saknade lite ID och kanske var lite “platt”. Så jag föreslog att vi byggde en ny e-handel med Woocommerce som grund, som skulle tillgodose många av dom skräddarsydda behoven företaget hade.

Teknik

Här körde jag WordPress+Woocommerce med en del av Woocommerce egna tillägg som jag även va tvungen att skriva om lite delar i.

Bygget

Här använde jag ett tema, än en gång som heter OceanWP. Detta var innan jag hade byggt mitt egna tema, Oceanwp var på den tiden väldigt bra som e-handelsplattform. Lite som Flatsome är idag, om man inte gör något eget. Denna shop har mängder med speciallösningar som var roligt att bygga. En ‘Fråga Dr Sannas’ funktion jag byggde med ett CPT i grunden och sen en typ fronend-submissionfunktion där besökare, utan att vara inloggade kunde ställa frågor, och Sanna Ehdin då kunde svara dom i en funktion jag byggde i backendet, som sen i sin tur skickade ett mail till den som hade ställt frågan osv.  Samt logistik mot deras huvudlager, flertalet betalningsmetoder osv. Hela bygget tog ca 2 månader att bygga. Men är en väldigt populär shop idag.

Naturalshop.se

Inledning

Naturalshop kontaktade mig i mitten på 2019 med ett intresse att bygga en stor shop med woocommerce. Deras tidigare erfarenheter med woo va goda och nu ville dom bygga en multinationell butik med extern logistik, checkout från Svea m.m.

Teknik

Jag satte upp en egen VPS år dom på beebyte först av allt. Det är det hostingföretag som jag gillar mest. Här kunde jag jobba i fred och sätta upp dom integrationer jag behövde i en säker och framförallt snabb miljö.

Jag satte upp en wordpress multisite här då jag bygger den internationella delen av shoppen som en multisite, det är jättemycket bättre när man har extern logistik påkopplad och shoppen kommunicerar dens lagersaldo m.m från en extern punkt istället för internt. Då skulle tex permalänkstrukturen vara en.naturalshop.se, dn.naturalshop.se. Supersmidigt.

Tema, plugins m.m.

Jag har byggt shoppar utifrån mitt egna tema eller underscores som jag oftast använder, men denna gång valde jag temat Astra för denna produktion. Astra är ett fantastiskt tema när det kommer till e-handel. Snabbt, otroligt väl kodat, suverän support OM man stöter på problem, men framför allt en bra kodbas att stå på. Som visuell byggare använde jag elementor denna gång. Jag är väldigt splittrad när det kommer till visuella byggare då det är fantastiskt ur tidssynpunkt, men lite utav en mardröm när det kommer till kodning och laddtid. Denna gång va budgeten så pass så jag valde mellan att koda allt från grunden, eller använda ett bra tema samt elementor för att göra alla mallar själv OCH hinna med att skapa ett helt skräddarsytt backend till kunden för enklare admin. Jag valde alternativ två.

Bygget

Bygget tog 1-2 månader inklusive revisioner från kund osv. Väldigt kul produktion. Alla produktmallar, arkiv m.m är byggt från grunden av mig med lite coola finessgrejor jag inte sett i några andra shoppar (än). Backendet är helt skräddarsytt och dynamiskt, allt man ser på frontend, både i produktarkiv, statiska sidor m.m finns som fält i backend, så kunden behöver aldrig gå in i nå visuell byggare eller så utan skriver in allt i wordpress standardfält så uppdateras det snyggt på frontendet. Något som gör att kunden kan hålla supportkostnader nere samt kunna uppdatera utan att paja något.

Hastighet

Tack vare ett fantastiskt tema och lite optimeringar från min sida är och var så flyger sajten verkligen. Det går jättebra för företaget och att jag byggde mobile först har lönat sig, då i stort sett ingen har hört av sig med frågor kring hur saker funkar, beställningar osv.

Kul!

Moonflair.se

Inledning

En god vän till mig, Celina Rydén hade blivit återförsäljare av Swarovskikristaller inom nagelindustrin och kontaktade mig 2018 med visionen att bygga en grym shop för mobil med ett exklusivt intryck som speglade både henne och produkterna hon sålde på ett korrekt sätt.

Tekniken

Här satte jag ihop ett bygge med wordpress och woocommerce. Iom att hon behövde något att skala och växa i så kändes det perfekt, i framtiden om det behövs så kan vi ta en titt på lite större e-handelscms om det blir aktuellt. Jag satte även upp en egen vps åt Celina hos mitt favorithostingföretag Beebyte.

Det fanns inga direkta specialgrejor på denna shop, utan den skulle bara kännas clean, ha multispråk-stöd och en skön mobilupplevelse.

Bygget

Bygget tog nog ett par månader om jag minns rätt. Waitlist, whishlist, follow-up email var några av dom kuliga funktionerna som byggdes på efter hand. Jag använde mig av temat OceanWP här, som just då var ett bra rateat tema för just e-handel, idag skulle jag inte rekommendera någon att använda det då det har blivit mycket sämre. Jag kommer inom en snar framtid bygga om denna shop med Astra istället.

Celina ville ha en video på varje produkt, som Furniturebox va först med, så här hackade jag in ett ACF i single produktmallen som gör att under produktbilderna så ligger en video så man kan se kristallerna eller nagelprodukterna snurra och glimra.

Det problem jag stötte på här tillfälligt var när jag slog på Polylang, det gjordes i ett litet för sent skede så samtliga attribut och taggar m.m för produkterna blev lite huller om buller. Men nu är det fixat och här har jag kopplat på VAT-nrfält i kassan så företag kan skriva in sitt vat-nr och få momsen borttagen osv.

Integrationer

När shoppen hade varit uppe ett tag så ville Celina ha en automatiserad integration mot hennes fortnox-bokföring. Detta satte vi upp med hjälp av Wetails-plugin för detta. Det funkar kanon och varenda gång en order är genomförd så synkas det med hennes bokföring, även utlandsköp går in på rätt konto osv. Detta spar ju en hel del pengar men framförallt tid för både Celina och hennes redovisningsbyrå. Nu för ett par månader sen kopplade vi även på en logistikintegration, nämligen Unifaun, pluginet är utvecklat av Redlight och funktionen innebär att Celina kan skriva ut DHL-fraktsedlar direkt i adminpanelen, detta är en massiv time saver när man har många ordrar.

SEO

Celina ville hoppa på min episka seo-algoritm också, vilket idag gör att hon ligger etta på termen ‘nail art’ som har över 100k sök i månaden. Hon ligger även trea på söktermen ‘nagelprodukter’ som har nästan 10k sök i månaden, bara i Sverige. Detta har såklart varit en game changer för henne i form av genomförda ordrar samt besök till shoppen.